عليرضا نوبري تپه شتربان را يک منطقه استقراري اعلام کرد و افزود: براساس لايه نگاريهاي انجام شده هم اکنون بررسي اين موضوع که آيا امکان استقرار نسبت به وضعيت گورستان لاريجان وجود داشته يا خير در حال انجام است که البته هنوز به لايههاي پاييني نرسيده ايم.
وي بيان داشت: لايههاي فوقاني مربوط به اواخر دوره مفرغ و اوايل عصر آهن يک حتي يک دوره گذر از دوره مفرغ به آهن است.
وي با اشاره به اين که در سال گذشته هنگام حفاري در منطقه ياد شده کورگانهاي زيادي بدست آمد خاطرنشان کرد: کورگانها گودالهاي تپه مانندي هستند که از لايههاي سنگ همراه با خاک تشکيل شده اند.
اين دکتراي باستان شناسي با بيان اين که اصولاً در اين قسمت دو عنصر مشاهده ميشود تصريح کرد: عنصر نخست از سنگ و خاک تشکيل شده به طوري که سنگهاي بالاتر ريزتر و تعداد و ابعاد سنگهاي لايههاي پايينتر بزرگتر است.
وي عنصر دوم را چاله تدفين اعلام کرد و گفت: در اين تدفين، مقدار بسياري از اشياي فلزي، مفرغي و سفالهاي بسيار بينظير متعلق به اواخر دوره مفرغ اوايل آهن مشاهده شد.
وي اضافه کرد: نوع اين تدفين به صورت جنيني است همچنين به همراه متوفي قرباني حيواناتي مانند اسب، گاو، گوسفند، بز و ساير حيوانات خانگي گذاشته شده است.
نوبري ادامه داد: درساير مناطق يک قطعه گوشت يا غذاهاي آماده در ظروفي گذاشته ميشد به عبارتي در داخل گورها آثار غذاهاي گوشتي و استخوانهاي مختلف داخل ظروف ديده ميشود.
وي با بيان اين که تدفين چمباتمهاي در عصر آهن و مفرغ بنا بر باورهاي مذهبي انسانها انجام ميشده بيان داشت: به عبارتي مردگان در راستاي شرق به غرب و به سمت طلوع يا غروب آفتاب خوابانده ميشدند. بنابراين، فردي که در روز مرده باشد به سمت طلوع آفتاب و در بعداز ظهر نيز به سمت غروب آفتاب به خاک سپرده ميشده است.
اين پژوهشگر باستان شناس تأکيد کرد: اعتقاد به زندگي پس از مرگ نيز از جمله باورهاي مردمان آن دوره بوده به اين دليل مردگان به صورت جنيني گذاشته شده و تمامي احتياجات يک انسان مانند اشيا و خوراکي در اطراف آنها گذاشته ميشده است.
به گفته سرپرست هيأت کاوش در گورستان لاريجان و تپه شتربان: البته در اين دوره اشياي زرين بسيار کم هستند، زيرا مفرغ يکي از مواد بسيار متدوال آن دوره بوده است.
وي از کشف حدود شش کورگان از گورستان لاريجان در سال گذشته خبرداد و گفت: امسال نيز در لاريجان 10 کورگان باز کرديم که بيشتر آنها به جز چند مورد انفرادي بودند.
اين دکتراي باستان شناسي در پايان گفت: در سال گذشته بالغ بر يک صد قطعه سفال سالم مقدار زيادي اشياي مفرغي، مهرههاي خمير شيشه، عقيق، استخوان و اسکلتهاي سالم بدست آمد که همگي اشياي بدست آمده به موزه تبريز منتقل و در ويترين جداگانهاي نگه داشته شد.
هم اکنون طرحهاي پژوهشي بسياري براي بررسي لايههاي باستاني اين منطقه توسط باستانشناسان پژوهشکده باستان شناسي در حال انجام است. /118
انتهای پیام/